Over een paar dagen is het weer 5 mei.

Maar eerst voordat we gaan feestvieren, staan we even stil.

Als klein kind snapte ik herdenkingen nooit zo goed, ik werd er verdrietig van, wist niet zo goed wat ik moest doen, waar ik aan moest denken of herdenken. Al die verdrietige volwassen mensen zeiden allemaal zware volwassen dingen. Spraken over mensen die overleden waren. Die ik niet kende en nooit meer ging kennen.

Ik vroeg aan mijn ouders: “Waaraan moet ik denken tijdens die minuut stilte.” Ze zeiden: “Denk aan iemand die is overleden in de oorlog.” Maar ik kende niemand die is overleden in de oorlog en mijn ouders kende ook niemand.

Vandaar mijn vraag: Waarom is dat herdenken dan zo belangrijk? Waarom doen we dit?

Pas op de Amerikaanse Militaire begraafplaats in Margraten een paar weken geleden kreeg ik het antwoord. Het is niet vanzelfsprekend dat we vrij zijn. Mensen hebben hier heel hard voor geknokt en sommige zijn hierdoor overleden. Dat mogen we toch nooit vergeten? Zodra we het vergeten, vergeten we hoe verschrikkelijk die oorlog was en dan is het te laat. Dan zitten we er weer midden in en verliezen onschuldige hun leven. En iedereen verliest dan weer zijn vrijheid.

Voor Bevrijdingsfestival Limburg mocht ik samen met Eelko Lommers, Sharik Derksen en Olivia Parren op pad om verhalen van vrijheid te ontdekken. Dit is een prachtige documentaire geworden waarin veel stof tot nadenken zit. Ik ben iedereen dankbaar die heeft meegeholpen en die zijn of haar verhaal wilde delen.

Daarnaast had ik de eer om de soundtrack te mogen maken voor deze documentaire. Vanaf nu is “They” overal te luisteren en te downloaden! Beluister hier het hele nummer: