De decembermaand heeft elk jaar veel verplichte nummertjes: Sinterklaas vieren, 6 december meteen overschakelen naar Kerst wat betekent zo snel mogelijk een kerstboom halen, kerstkaarten schrijven, de laatste dingetjes op je werk afronden voordat het nieuwe jaar begint, kerstkaarten schrijven, een kerstdiner bedenken en voorbereiden en dit is nog maar een kleine greep uit de dingen die we denken te moeten doen in December. Kleine dingetjes die je daarnaast ook nog moet doen worden snel teveel en als iemand dan vraagt zullen we binnenkort eens koffie doen is je standaard antwoord: ‘Nee, sorry ik heb het zo druk!’.

Maar nu las ik laatst dat Nederlanders het niet per se heel druk hebben, maar vooral het gevoel hebben dat het zo druk is. En dat zette me aan het denken (want ja, dat doe ik wel eens). De wintermaanden zijn druk door de feestdagen daar mensen zijn vaak ook een beetje ziek en de dagen lijken korter, doordat er minder zon schijnt (als er überhaupt al een zonnestraaltje door de wolkjes komt). Als je ziek bent kun je een stuk minder doen, want je moet ook uitrusten en alle dingen die je probeert te doen gaan al niet zo gemakkelijk, als dat je niet ziek zou zijn, ze duren vaak ook langer dan gehoopt. En als de dagen korter zijn wordt je eerder moe en heb je geen zin meer om ’s avonds nog je huis uit te gaan of andere grote taken aan te nemen. Heel logisch dus om je druk te voelen. Maar het idee dat je druk bent is een idee.

Zo kun je grotere bergen verzetten als het goed met je gaat. En kan het zijn dat je je niet zo druk voelt als het leuke dingen zijn die je moet doen terwijl je eigenlijk meer doet dan normaal. Maak je kerstdiner eens met 3 gangen ipv 12, haal je kerstkaarten eens ipv ze zelf te maken, maak het leuker voor jezelf! Zoals Mary Poppins ooit zei: ‘In every job that must be done there is an element of fun. You find the fun and snap! The job’s a game!’.

Wat ik eigenlijk wil zeggen. Doe lekker rustig aan met de feestdagen, geniet maak het leuk en rust een beetje uit zodat je daarna weer door kan gaan met je drukke leven en maak je niet zo druk!